top of page

Fakta om Labradoodle

Olika typer av labradoodle

Finns det olika typer av labradoodle?

Är labradoodlen allergivänlig?

Har labradoodlen några hälsoproblem?

Labradoodlens mentalitet

Olika typer av labradoodle

Labradoodlen är indelad i 3 olika grupper. 

1. Origin labradoodle är avkomman efter en labrador och en pudel och det är mindre vanligt med senare generationer än 1a, 2a och 3e.

2. Australiensk labradoodle (ALD) är generationsavlad och finns i långa led. I stamträdet finns labrador, pudel, cocker och ibland även irländsk spaniel.

3. Cobberdog är den korsning innehållande flest raser. Här finns labrador, pudel, cocker spaniel, irländsk vattenspaniel, softcoated wheaten terrier samt lagotto.

Är labradoodlen allergivänlig?

Allergivänlig?

Det finns ingen ras som man kan säga är helt allergenfri. Mängden allergen hos hundar varierar mellan olika individer. En labrador kan därför ha mindre mängd allergen än en labradoodle - eftersom rasen inte har betydelse. Det har däremot visat sig att pälsdjursallergiker i större utsträckning kan umgås med labradoodles utan att få besvär av sin allergi. Anledningen till varför är att labradoodlen har en sorts päls som mår bra utav att tvättas ofta och man kan på sådant sätt hålla mängden allergen i pälsen på lägre nivåer.

Hälsa och sjukdomar hos labradoodlar

Hälsa och sjukdomar

Labradoodlen är överlag en frisk hund. Att den inte har några större hälsoproblem beror bland annat på att man har korsat friska raser och att inavelsgraden är låg. Blivande avelshundar skall genomgå höft- och armbågsledsröntgen samt ögonlysning. Vi avlar inte på hundar som båda bär på sjukdomsanlag för att avkommorna och avelsarbetet mot friska och sunda inte skall drabbas.

Labradoodlens temperament och mentalitet

Mentalitet

En labradoodle skall vara glad och social! Den skall ha en inbjudande attityd mot både människor och hundar, vara samarbetsvillig och lättlärd. Hunden skall vara nyfiken på sin omgivning, orädd, framåt, trygg i nya miljöer och ha viljan att söka kontakt i möten med nya människor. Många labradoodlar trivs i vattnet och apport ligger i deras natur. Trots att föräldraraserna är apporterande och stötande jakthundar så är detta något som inte är önskat hos labradoodlen. Intresset för vilda djur förekommer i varierad grad, däremot ska detta intresse inte hindra hunden från att kunna springa löst.

bottom of page